HOME    |    CONTACT & ROUTEBESCHRIJVING    |     WEBSHOP

WOGNUM

logo sv spartanen
Trekhaken.nl
sponsorkliks

Onze Subsponsoren:

installatieburo-j-kamp

Sponsoren:

cafe-restaurant-partycentrum-stam

Verslag jeugdtraining AZ

Om ongeveer 17:00 verzamelde alle trainers die meegingen bij Spartanen. We reden in groepjes naar het AFAS-stadion. Eenmaal aangekomen bij het AFAS-stadion werden we naar een soort van ‘VIP’ ruimte in het stadion geleid. Hier kregen we een heerlijk bakkie kof?e.
Toen alle trainers aangekomen waren was er een introductie door het hoofd van de jeugdopleiding van AZ. Hierbij introduceerde hij het onderwerp van de avond. Het onderdingenwerp luidde: ‘Vroeg specialiseren of breed opleiden’. Hij vroeg in de zaal wat hiermee bedoeld kon worden. Als antwoord werd gegeven: Moet je een speler vroeg specialiseren op een bepaalde positie of moet je hem breed opleiden en op meerdere posities laten spelen. Ook bespraken ze allerlei dingen over wat de AZ-voetbalschool is en wat hun doelen zijn. Een voorbeeld van die doelen is ‘zelfstandigheid’. AZ vindt het erg belangrijk dat de spelers zelfstandigheid meekrijgen. Hier ben ik het ook zeker mee eens. Na deze presentatie werden alle trainers in drie groepen opgedeeld en ging elke groep naar buiten om naar een training te kijken van de D-tjes van AZ. Hierbij kregen we een blad waarop je van alles kon noteren over bijv. de oefenvormen, manier van coachen van de trainers en allerlei andere dingen.
Bij elke groep liep er nog een jeugdtrainer van AZ rond waaraan je vragen kon stellen. Het was ontzettend gaaf om te zien hoe goed die D-pupillen al konden voetballen. Ook was het erg leerzaam om naar z’n training te kijken. Sommige oefenvormen kon je zelf ook nog gebruiken.
Na ongeveer drie kwartier gingen alle trainers weer naar binnen. Nu hadden we een kleine pauze en kon je even praten met wat andere trainers of gewoon genieten van je kof?e. Na ongeveer een kwartier was de pauze over en gingen we weer verder met de presentatie van de trainers. Er werden nu een paar vraagstukken naar voren gebracht. Een voorbeeld hiervan is: Als een speler erg graag op een andere positie wil spelen, omdat hij de positie die hij nu heeft niet leuk vind, moet je dit dan toelaten of moet je de speler gewoon op z’n positie houden?
Deze vraagstukken werden dan in groepjes van ongeveer acht trainers besproken. Deze groepjes werden ingedeeld op basis van welke team je traint of coacht. Het was erg interessant om te horen dat elke trainer hier eigenlijk weer anders over dacht. Ook werden er vaak andere dingen besproken in die groepjes, waar je ook weer veel aan had. Na een vraagstuk besproken te hebben ging elke trainer weer aan een andere tafel zitten. Er kwam weer een nieuw vraagstuk en die besprak je dan weer met de andere trainers.
Na alle vraagstukken besproken te hebben, mochten de trainers vragen stellen aan de AZjeugdtrainers. Deze werden in het openbaar behandeld, zodat de andere trainers er misschien ook nog wat aan hebben. Na alle vragen besproken te hebben was de avond af en reden we weer naar Spartanen. Rond 10en kwamen we weer bij Spartanen aan.

Ikzelf vond het een erg leerzame en vooral leuke avond. Het was erg mooi om te zien hoe fanatiek de D-tjes van AZ zijn. Ook was het erg leuk om al die andere trainers gesproken te hebben. Ik heb hiervan erg veel geleerd over hoe zij de dingen aanpakken.

Niels Dekker

geplaatst op 3-11-2015