HOME    |    CONTACT & ROUTEBESCHRIJVING    |     WEBSHOP

WOGNUM

logo sv spartanen
Trekhaken.nl
sponsorkliks

Onze Subsponsoren:

installatieburo-j-kamp

Sponsoren:

cafe-restaurant-partycentrum-stam

Kunstgrasveld Spartanen

Rubber in kunstgrasvelden

 

Op woensdag 5 oktober heeft het televisieprogramma Zembla aandacht besteed aan het rubber dat bij kunstgrasvelden wordt gebruikt. Hoe is de situatie bij Spartanen?

Waarvoor wordt dit materiaal (rubber) gebruikt?

Het materiaal wordt rubberinfill genoemd en is gemaakt van gemalen autobanden. Het zorgt ervoor dat het spelcomfort van een kunstgrasveld verbetert. Zonder dit materiaal is de kans op blessures aanzienlijk hoger.

Kunstgrasvelden in Medemblik

In Medemblik wordt ook rubberinfill gebruikt op de kunstgrasvoetbalvelden. Bij de keuze om dit materiaal in te gebruiken is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidend geweest. In 2006 stelde het RIVM dat er van sporten op kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubberinfill geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn. Het RIVM heeft haar standpunt in de afgelopen jaren hierover niet bijgesteld.

Onderzoek naar gezondheidseffecten

De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar de gezondheidsrisico's van het gebruik van rubberinfill. Ook de VNG en KNVB hebben aangegeven onderzoek te willen doen. De resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie worden waarschijnlijk in februari 2017 gepresenteerd. We zijn erg benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek.

Alternatieven

Er zijn alternatieven voor rubberinfill. In Nederland en Duitsland zijn in de afgelopen jaren kunstgrasvelden aangelegd met kurk als vulmateriaal. De kosten van kurk bij zowel de aanleg als bij het aanvullende onderhoud zijn aanzienlijk hoger.

Onderstaand de brief die wij hebben ontvangen van de KNVB m.b.t. bovenstaande.

Beste bestuurder,

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces. Dit bericht kan eventueel op de eigen website worden geplaatst om leden te informeren. We hopen iedereen zo voldoende geïnformeerd te hebben. Voor meer informatie kun je hierbij doorverwijzen naar berichtgeving op
KNVB.nl.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

Brief gemeente Medemblik kunstgras Spartanen.pdf

geplaatst op 9-10-2016